Shetland Sheepdog som familjehund

Shetland Sheepdog rasen kom till Sverige på 1930-talet, och har sedan dess blivit en av de mer populära hundarna. Sheltien kommer ursprungligen, från Shetlandsöarna och användes där som gårdshund. Sedan dess har rasen utvecklats en hel del och idag passar den såväl den äldre människan som söker sällskap, som barnfamiljen som vill ha en trevlig lekkamrat. Denna hundras har, helt enkelt, något som passar alla.

Varför sheltien har blivit så populär kan bero på en rad olika saker. Dessa vänliga hundar är väldigt intelligenta och oftast mycket lätt att träna, eftersom de har ett behov av uppmärksamhet och är ivriga att imponera sin ägare. Så länge man tar hand om hunden på rätt sätt, så spelar det inte så stor roll vem som bestämt sig för att skaffa en Shetland Sheepdog. Dessa hundar är väldigt lojala, nyfikna och trivs lika bra som familjehund, som agilityhund. Det är främst som agilityhund som den här rasen har gjort sig berömd.

Rasen älskar att vara aktiv, utföra olika uppgifter och lär sig snabbt, när man tränar dem på rätt sätt. När man tränar rasen så är nyckeln till framgång, att etablera respekt och omedelbart förtroende. Det gäller även att använda sig av en sträng, men samtidigt mild träningsmetod, och belönings-baserad utbildning kan vara en bra idé. Vill man skaffa en sheltie som familjehund så gäller det att man kommer ihåg att detta är ingen soffhund. De kan självklart ligga och lata sig en stund, men trivs bäst när de får röra på sig och lära sig nya saker. Det är såklart inte, hur lättränad rasen är eller vad den trivs bäst med, som är det enda som gjort den så populär. Hunden är också väldigt söt. 

Fördelar och nackdelar

Det finns en hel del fördelar med att äga en Shetland Sheepdog. Rasen är nästan alltid på språng och ofta rätt underhållande. Hunden är, som nämnt ovan, ingen soffhund. Det är vanligt att nya ägare upptäcker hur roligt det kan vara att träna sin hund. Speciellt en som är så lättlärd som denna ras.

Sheltien kommer lätt överens med andra hundar och små barn, så länge man introducerat hunden från tidig ålder. De älskar att springa runt och leka med barnen och familjen och den kräver uppmärksamhet. Shetland sheepdog passar alla olika människor, så länge man tränar den rätt och är medveten om vad de behöver för att trivas innan man välkomnar dem hem. Rasen utgör ett utmärkt husdjur och man kommer aldrig ha en tråkig stund när denna söta hund finns i hemmet.Tyvärr finns det även några nackdelar med rasen. Dessa atletiska hundar kräver stora mängder motion, och har man inte tid att ägna några timmar åt hunden varje dag, borde man kanske välja en annan ras när man bestämt sig för att skaffa hund.

Sedan har hunden en stark instinkt att valla, så det gäller att alltid hålla koll på hunden så den inte börjar springa efter andra små vilda djur, eller grannarnas husdjur. Hunden har även en imponerande päls som kräver mycket uppmärksamhet. Man måste vara noga med att borsta och trimma, så pälsen inte trasslar och förlorar sitt fina utseende. Det finns ett fåtal hälsoproblem som hunden kan lida av, som man kan måsta ta hand om. Rasen kräver mycket jobb och tålamod, men har man tid för det, så är Shetland Sheepdog ett bra alternativ som familjehund.