Hunduppfödning

Många som älskar hundar har en dröm om att göra sitt intresse till yrke. Många tror att det är lätt att driva en kennel men det är otroligt mycket jobb och väldigt mycket man ska tänka på innan man ger sig in i det professionellt. Du ska vara utrustad med både tid, ork, tålamod och kunskap. Du behöver även ha en ekonomisk buffert för det kostar att starta och driva en kennel. Många tror att man tjänar mycket pengar på att ha en kennel men omkostnaderna är höga så räkna inte med några stora vinster. Detta är ett yrke man håller på med för att man brinner för det och tycker det är roligt. Du ska ha ett genuint intresse för just den ras du vill föda upp och vara medveten om att du inte kommer att bli rik på uppfödningen. När du väl har bestämt dig för att starta en kennel är det några praktiska saker du måste känna till.

Hur startar du en kennel

Svenska kennelklubben har uppfödarutbildningar och det är mycket bra att gå en sådan innan man sätter igång. Det är även hos dem som man registrerar sina hundar och valpar. Du registrerar dessutom kennelnamnet hos dem och bara det kostar 2500 kronor. När du har tagit tre kullar från en tik är det obligatoriskt att registrera kennelnamnet hos Svenska Kennelklubben. Ha gärna flera förslag på kennelnamn ifall det första du väljer är upptaget redan. När du säljer en valp ska du även leverera registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktning. Föräldrarna till valpen ska också ha genomgått besiktning innan aveln. Tänk på att du bör ha dina hundar försäkrade. En avelsförsäkring är det du måste ha till tiken som används i aveln. Om det stöter på komplikationer vid födseln kan det bli mycket kostsamt för dig. Det kan hända till exempel att tiken måste föda med kejsarsnitt och det kan bli dyrt. Om du föder upp tre eller fler kullar per år måste du ha ett tillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsen kommer sedan att bedöma verksamheten och platsen där djuren ska vara. De har e-tjänst där du kan lämna in din ansökan. Om du skulle få ett nej från dem kan du överklaga det beslutet. Tänk på att det är brottsligt att bedriva en verksamhet utan att ha tillstånd. Även om du driver din kennel som hobbyverksamhet är du deklarationsskyldig. Om du driver den professionellt och säljer valparna i vinstsyfte har du även momsplikt. För att vara säker på att du gör rätt bör du kontakta skatteverket.

Ett gott rykte

För att kunna sälja dina valpar bör din kennel ha gott rykte. Det får den genom att hundarna som används till avel har fina meriter. Om du har en tik och vill para den med en hane som har goda meriter måste du betala en parningsavgift. Ju bättre meriter en hane har desto högre kan kostnaden bli. Det är ägaren till hanen som bestämmer avgiften och det kan vara ett engångsbelopp eller engångsbelopp plus en summa för varje valp. Tänk på att när du sysslar med avel är grundprincipen att dina valpar ska tillföra den valda rasen något. Det räcker inte med att du tycker att dina hundar är de sötaste som finns. De ska ha meriter som visar att de till exempel är lämpliga till jakt, vallning eller vara så rastypiska att de får fina resultat vid utställningar. En uppfödares uppgift är att värna om rasen och det idealiska är att avkommorna blir bättre än avelsdjuren.

Ditt liv som uppfödare

Det är inte alla som kan leva på att vara uppfödare. Många gör det vid sidan om det vanliga jobbet. Ibland kan det dock vara svårt som till exempel när det är dags för tiken att föda. Då kan det krävas att du tar ledigt från det vanliga jobbet. Kommer det att fungera? Att ta ut semester och resa bort? Då måste du ha någon som tar hand om dina djur. När du vet om allt ansvar du tar på dig och ändå beslutar dig för att starta en kennel är det bara att gratulera. För dig som älskar hundar och vill syssla med avel finns det inget bättre yrke.