Den nya familjemedlemmen

Att äntligen få ta med sig sin nya hund hem, är något som alla hundägare ser fram emot. När man valt sin nya hund/valp, eller hunden kanske valde dig, så finns det vissa saker att tänka på. Har du haft hund förut så vet du nog redan hur du ska gå till väga, vad som behövs, etc, för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Är du däremot en ny hundägare, eller har du haft hund förut, men inte samma ras? Då måste du självklart läsa på om rasen så att du vet om hunden kräver något speciellt, eller om den har större chans för vissa hälsoproblem. 

Den nya familjemedlemmen

Att tänka på innan hundköpet

Innan du är redo att välkomna din nya hund måste du se till att du har all utrustning som behövs, som matskål, koppel, hundsäng, borste, med mera. Har du skaffat valp måste du även se till att säkra ditt hem. Valpar är väldigt nyfikna och undersöker gärna sin omgivning med hjälp av munnen. Se till så det inte finns några småprylar som hunden kan svälja, det kan leda till ett dyrt veterinärbesök. Men det viktigaste är nog; Har du tid för hund? Alla hundar, speciellt valpar, kräver ständig passning. Jobbar du hela dagarna, eller gör något som kräver att du är iväg från hunden, måste du se till att det finns någon annan som kan ta hand om din hund. Det går inte att lämna den ensam hemma så länge. Sedan måste du även vara säker på att du kan gå ut och gå med din hund. De behöver röra på sig en bra stund varje dag. 

När hunden kommit hem

Hunden har nu äntligen fått komma hem. Är det en valp måste du, som nämnt ovan, valpsäkra din bostad, plocka bort småsaker, gömma sladdar, och liknande. Att skaffa hund kräver en del arbete, men i slutändan så kommer ni få ett bättre liv tillsammans. När valpen börjar känna sig hemma är det dags att börja träna den. Lär hunden vissa ord, och se till att belöna den när den gör rätt. En bra idé är att du låter hunden träffa andra hundar och människor medan den fortfarande är ung, gärna på en inhägnad plats eller liknande. På så sätt får hunden både springa av sig lite energi och även bli van vid andra hundar och människor. Det finns många tips om vad du bör göra när du välkomnar hem en ny hund, är du osäker, fråga gärna en expert eller kanske en nära vän som har haft hund länge. Kort sagt om vad du borde tänka på är: Läs på om hunden, se till att du har tid och råd för hund, bor du med fler personer, se till att alla är okej med att skaffa hund. Och träna den från tidig ålder.